dimarts, 17 de juny de 2014

resum de la sortida: LES PAPALLONES DE LA VALL D'HORTA

El passat 1 de juny,  vam acompanyar al Quim Muñoz, en part del recorregut que setmanalment realitza, per a fer els censos de papallones de la Vall d' Horta.
El dia, va deixar sortir el sol, a estones, cosa que va afavorir poder-ne veure. Tot i que la temporada, no està sent de les millors degut a la climatologia.

 Només les mans molt expertes, com les del Quim, poden agafar la papallona, per tal d'observar-la i deixar-la anar sense afectar gens l'exemplar.


 Un interessant joc amb el canell, que vam aprendre, permet atrapar la papallona amb el salebret, sense fer-li cap mal, observar-la i poder-la tornar a alliberar.
Vam poder veure un total de 19 exemplars, la més interessant, una molt escassa  Carcharodus lavatherae (Capgròs pàl.lid).

Som uns privelegiats, de tenir una Vall d'Horta tan rica, i omplir-la de gent tan experta com el Quim Muñoz, que  traspúen il.lusió en el què fan. Un gran matí.

Si us interessa aquest món, aquí unes recomenacions, que ens va fer en Quim:

Lynx Edicions
Guia de las mariposas de España y Europa,  Tom Tolman i Richard Lewington.

Objectiu Natura
Mariposas por la vida, guia fotogràfica feta per fotògrafs professionals i amateurs destinada a recaptar fons per a la lluita contra la ELA (esclerosi lateral amiotròfica)

Planeta
Observar mariposas, Albert Massó, Manuel Pijoan.

Pàgina web del Museu de Granollers dedicada al projecte d'estudi de seguiment de les poblacions de papallones diürnes: www.catalanbms.org, aquí hi trobareu informació  sobre les dades recollides durant els anys de funcionament del CBMS. 
Les estacions de Sant Llorenç del Munt són: núm 24 Coll d'Estenalles, núm 79 Oristrell, núm 80 Vall d'Horta i núm 107 Mura.

Per material

A Oryx (c/ Balmes 71), es poden conseguir salabrets complets  o per peces (bastó, aro, bossa de tela). També podem aconseguir pots entomològics tansparents (amb o sense lupa) per poder observar els insectes amb deteniment fora de la xarxa del salabret.

Ara bé, cal tenir en compte que les papallones són animals molt fràgils, plens de sensors (antenes, ulls, palps, etc...) i trencadisos, per tant, cal que no els manipulem. En cas necessari, els experts, els agafen per les 4 ales perquè no es disloquin, i després amb la mà menys destra l'agafen pel tòrax procurant no trencar cap pota, ni tocar cap o antenes, òrgans molt sensibles.

                     A la propera farem ungüents, per celebrar el Sant Joan!   Fins llavors!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada