diumenge, 18 de maig de 2014

RESUM ITINERARI GUIAT: Els mamífers de la Vall d'Horta.Aquest diumenge al matí ens hem reunit 13 adults i 18  criatures, al voltant del biòleg Israel Estòpà, magnífic coneixador de la zona, ja que desde fa molts anys, està vinculat amb la Muntada.

Avui, ens endinsàvem en el món nocturn i desconegut dels mamífers.


Seguint amb la rutina de cada itinerari, ens trobem a l'entrada de la Muntada, fem resum del què farem, quatre preguntes per arrencar amb ganes i que creixin  incògnites per descobrir, a l'hora, s'ofereix bibliografía interessant.

Avui, però, per sortir de la Muntada hi havia un parany,  calia passar per sobre d'una bona base de guix en pols (a la fauna, els hi posem marmolina) per tal de veure, com queda la nostra petjada. Una pràctica molt interessant per acostumar-nos a passejar mirant les petjades i aprendre a identificar-les.
                                 Era el moment d'arrencar amb ganes, per aconseguir veure rastres de conill.

Hem aconseguit identificar una letrina de conill, hem sabut localitzar els seus excrements i com gràcies a això, marquen el seu territori. També n'ha sortit una bona conversa, sobre les causes de la poca població actual de conills a la vall d'Horta i els seus efectes.
Durant la jornada, hem pogut "rescatar" les dues càmeres de fototrampeig que s'havien col.locat dos vespres anteriors.
I aquí, "un parany" de marmolina, posat de manera molt efectiva en un camí de fauna, prop del riu, per tal de detectar les petjades de les bèsties, que anessin a abeurar-se.


                       Hem sabut distinguir amb claretat,  les petges de l'anada i la tornada.                     I aquí, en plena búsqueda d'una banyera que els  Porcs Senglars visiten sovint.
                                                                         trobada!En un bassiol fangós, hem trobat noves petjades, amb l'Israel, les hem après a identificar: de Teixó i de Guineu.

                 I a més, ens ha explicat un gran truc, per distinguir les petjades de gos i guineu!
      I també hem identificat quines pinyes han estat menjades per ratolins i quines per esquirols!

De nou , amb la càmera de fototrampeig, hem al.lucinat, en veure un tudó,  una fagina, una geneta  i una guineu molt ben posada.


Ja veieu, la Vall d'Horta, a la nit no dorm , i amb l'Israel, no hi ha bèstia que passi desapercebuda!


Gràcies a tots els que heu vingut: al saber fer, enorme,  de l'Isrra, la calma de qui venia sense criatures, als pares i mares, per valorar l'oci sense extravagàncies i a la gran intuïció dels petits, ens apassiona omplir la Muntada de menuts coneixadors de la natura!

                                                                   Fins la propera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada